PERSBERICHT - Romano van der Dussen is in vrijheid gesteld

Amsterdam, 11 februari 2016

Na ruim 12 jaar detentie is Romano van der Dussen vandaag in Spanje in vrijheid gesteld. De invrijheidstelling van de heer Van der Dussen is het gevolg van de gedeeltelijke vrijspraak van het Spaanse Hooggerechtshof van afgelopen woensdag. PrisonLAW berichtte hier al over in het persbericht van 10 februari jongstleden.

Momenteel verblijft de heer Van der Dussen op een afgeschermde locatie. Wegens privacy redenen kunnen wij geen verdere informatie verstrekken. Wij verzoeken de pers zich terughoudend op te stellen met betrekking tot berichtgeving over deze zaak in het belang van de heer van der Dussen.


PERSBERICHT - Romano van der Dussen wordt binnenkort in vrijheid gesteld

Amsterdam, 10 februari 2016

Romano van der Dussen zal na ruim 12 jaren detentie binnenkort in vrijheid worden gesteld. De autoriteiten in Spanje hebben Van der Dussen vrijgesproken van één feit. Van der Dussen werd in 2003 in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 7 maanden, voor één verkrachting en twee pogingen tot verkrachting. Er waren destijds al veel aanwijzingen dat Van der Dussen niet schuldig was. Van der Dussen heeft tot op de dag van vandaag steeds gezegd dat hij onschuldig is.

PrisonLAW is in 2012 bij de zaak betrokken geraakt. PrisonLAW heeft het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) opdracht gegeven nieuw DNA-onderzoek te verrichten. Uit dat onderzoek bleek dat het DNA dat op het lichaam van een van de slachtoffers was gevonden, niet van Van der Dussen was, maar van een Britse man. Deze Britse man heeft hierna schriftelijk verklaard dat hij ten minste één van de feiten waar Van der Dussen voor was veroordeeld heeft gepleegd.

PrisonLAW heeft deze ontlastende bewijsmaterialen aan de Spaanse autoriteiten doen overdragen, om zo de zaak van Van der Dussen heropend te krijgen. Dankzij de inzet en inspanningen vanuit Nederland heeft het Spaanse Hooggerechtshof in november 2015 het herzieningsverzoek toegewezen en de strafzaak heropend, uitsluitend met betrekking tot één van de verkrachtingen waarvoor Van der Dussen tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 6 maanden werd veroordeeld. Voor dit feit heeft het Spaanse Hooggerechtshof Romano nu vrijgesproken. Voor de andere twee feiten zullen er juridische vervolgprocedures opgestart gaan worden. Over het voeren van eventuele schadevergoeding procedure is nog niets bekend.

PrisonLAW is zeer verheugd met dit (voorlopige) resultaat, dat mede dankzij de giften van vele mensen bij de crowdfunding-actie die op initiatief van PrisonLAW tot stand is gekomen, is bewerkstelligd.


Laatste nieuwsberichten

Geschreven op 17/07/2017
artikel-in-de-volkskrant-zaterdag-15-juli-2017 Klik op de afbeelding om het hele verhaal te lezen.
Geschreven op 06/09/2016
de-tunnel-waar-geen-einde-aan-komtNa de massale steun voor de heer Van der Dussen die dit jaar in vrijheid is gesteld, vraagt PrisonLAW uw aandacht voor de volgende schrijnende zaak.   In 2011 ontvangt Stichting PrisonLAW een smeekbede van de heer Jaitsen J. Singh (hierna: Singh)...
Geschreven op 01/09/2016
binding-met-nederlandBinnen PrisonLAW ontvangen wij regelmatig brieven van gedetineerde die hun buitenlandse straf in Nederland willen uitzitten om zo dichter bij familie en vrienden te zijn. Niet in alle gevallen kan een verzoek tot overbrenging ingewilligd worden. Er...
Geschreven op 26/08/2016
niet-de-wots-maar-de-lotsInleiding Deze zomer hebben medewerkers van PrisonLAW een werkbezoek afgelegd aan Peru en Ecuador. Tijdens werkbezoeken aan een land met een WOTS-relatie met Nederland, besteden wij altijd aandacht aan de WOTS-procedure. PrisonLAW heeft bijvoorbeeld in...
Geschreven op 10/02/2016
romano-van-der-dussen-wordt-binnenkort-in-vrijheid-gesteldAmsterdam, 11 februari 2016 Na ruim 12 jaar detentie is Romano van der Dussen vandaag in Spanje in vrijheid gesteld. De invrijheidstelling van de heer Van der Dussen is het gevolg van de gedeeltelijke vrijspraak van het Spaanse Hooggerechtshof van...