PERSBERICHT - Romano van der Dussen is in vrijheid gesteld

Amsterdam, 11 februari 2016

Na ruim 12 jaar detentie is Romano van der Dussen vandaag in Spanje in vrijheid gesteld. De invrijheidstelling van de heer Van der Dussen is het gevolg van de gedeeltelijke vrijspraak van het Spaanse Hooggerechtshof van afgelopen woensdag. PrisonLAW berichtte hier al over in het persbericht van 10 februari jongstleden.

Momenteel verblijft de heer Van der Dussen op een afgeschermde locatie. Wegens privacy redenen kunnen wij geen verdere informatie verstrekken. Wij verzoeken de pers zich terughoudend op te stellen met betrekking tot berichtgeving over deze zaak in het belang van de heer van der Dussen.


PERSBERICHT - Romano van der Dussen wordt binnenkort in vrijheid gesteld

Amsterdam, 10 februari 2016

Romano van der Dussen zal na ruim 12 jaren detentie binnenkort in vrijheid worden gesteld. De autoriteiten in Spanje hebben Van der Dussen vrijgesproken van één feit. Van der Dussen werd in 2003 in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 7 maanden, voor één verkrachting en twee pogingen tot verkrachting. Er waren destijds al veel aanwijzingen dat Van der Dussen niet schuldig was. Van der Dussen heeft tot op de dag van vandaag steeds gezegd dat hij onschuldig is.

PrisonLAW is in 2012 bij de zaak betrokken geraakt. PrisonLAW heeft het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) opdracht gegeven nieuw DNA-onderzoek te verrichten. Uit dat onderzoek bleek dat het DNA dat op het lichaam van een van de slachtoffers was gevonden, niet van Van der Dussen was, maar van een Britse man. Deze Britse man heeft hierna schriftelijk verklaard dat hij ten minste één van de feiten waar Van der Dussen voor was veroordeeld heeft gepleegd.

PrisonLAW heeft deze ontlastende bewijsmaterialen aan de Spaanse autoriteiten doen overdragen, om zo de zaak van Van der Dussen heropend te krijgen. Dankzij de inzet en inspanningen vanuit Nederland heeft het Spaanse Hooggerechtshof in november 2015 het herzieningsverzoek toegewezen en de strafzaak heropend, uitsluitend met betrekking tot één van de verkrachtingen waarvoor Van der Dussen tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 6 maanden werd veroordeeld. Voor dit feit heeft het Spaanse Hooggerechtshof Romano nu vrijgesproken. Voor de andere twee feiten zullen er juridische vervolgprocedures opgestart gaan worden. Over het voeren van eventuele schadevergoeding procedure is nog niets bekend.

PrisonLAW is zeer verheugd met dit (voorlopige) resultaat, dat mede dankzij de giften van vele mensen bij de crowdfunding-actie die op initiatief van PrisonLAW tot stand is gekomen, is bewerkstelligd.


Laatste nieuwsberichten

Geschreven op 20/03/2019
forse-tegenslag-voor-charly-t-opnieuw-in-spaanse-celAMSTERDAM, 20 maart - Onze cliënt, de 17-jarige Charly T., is vandaag veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie. De familie is zeer teleurgesteld over deze uitslag en gaat zich beraden op vervolgstappen. Op 16 augustus 2018 werd Charly T. aangehouden op...
Geschreven op 15/03/2019
uit-spaanse-cel-vrijgelaten-minderjarige-noord-hollander-charly-in-nederland-met-zijn-familie-herenigd Minderjarige misbruikverdachte Charly T. uit de omgeving van Alkmaar is vrijdag veilig aangekomen in Nederland, waar hij met zijn familie is herenigd. Dat meldt zijn vader Marco. Charly werd afgelopen dinsdag ineens vrijgelaten uit de Spaanse...
Geschreven op 15/03/2019
einde-verblijf-spaanse-celOnze cliënt, de 17-jarige Charly T., is op 12 maart na bijna zeven maanden vrijgelaten uit de Spaanse jeugdgevangenis. Goed nieuws. Op 16 augustus 2018 werd hij aangehouden op verdenking van een zedendelict. Zijn voorarrest werd op 8 februari nog...
Geschreven op 11/03/2019
en-alweer-rijdt-charly-s-vader-alleen-naar-huisBron: Noordhollands Dagblad
Geschreven op 22/01/2019
om-in-spanje-eist-vier-jaar-cel-tegen-nederlander-17-in-omstreden-zedenzaakHet Openbaar Ministerie (OM) in Spanje zal voor seksueel misbruik van twee Britse meisjes vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling eisen tegen Charly T. (17). De Nederlandse scholier zit sinds half augustus vorig jaar opgesloten in...