Met succes terug in Nederland.
Succesvolle Zaken
Van rechtszaken in Japan, Thailand, Peru, Brazilië tot landen in Europa: PrisonLAW staat wereldwijd veel Nederlanders bij. De afgelopen jaren heeft PrisonLAW in 970 zaken juridische bijstand verleend. Een selectie van enkele succesvolle afgeronde zaken.
Roelf. B Hongarije
De 23-jarige atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N werden in augustus 2019 in Hongarije opgepakt op verdenking van drugs. De maximale straf voor dit misdrijf is in Hongarije levenslang. In eerste aanleg werden beiden veroordeeld tot een huisarrest met een straf van vijf jaren. De officier van Justitie ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Inmiddels heeft de rechter in Boedapest in hoger beroep beiden veroordeeld tot 4 jaar cel voor het verkopen van drugs, de straf mogen ze uitzitten in Nederland.
Atleet Roelf B. keert terug naar NederlandTim Zuidoost-Azië
Raakte tijdens het backpacken in Azië betrokken bij een dodelijk ongeluk. Dreigde een gevangenisstraf van 2 jaar te krijgen. Met hulp van PrisonLAW werd een rechtszaak voorkomen door middel van het treffen van een schikking. Tim kon alsnog terugkeren naar Nederland.
Lees meerRien Parlevliet Thailand
Werd in 2001 opgepakt voor drugssmokkel. Erin geluisd door een kennis, was zijn verweer. Toch kreeg hij levenslang en zat negen jaar vast in de beruchte Bangwang-gevangenis in Thailand. PrisonLAW zorgde ervoor dat Rien terug naar Nederland kon via de WOTS.
Lees meerTwee Nederlanders Thailand
Werden in 2000 ter dood veroordeeld in Thailand. Verbleven op “deathrow”. Deze straf werd omgezet via een gratieprocedure naar levenslang. Het lukte PrisonLAW om één van deze gedetineerde terug te laten keren naar Nederland via de WOTS. Voor de andere gedetineerde was een lokale procedure de beste optie. PrisonLAW bezocht en verleende jarenlang juridische bijstand aan deze gedetineerden.
Lees meerRomano van der Dussen Spanje
Werd in 2003 in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 7 maanden, voor verkrachting en aanranding. Er waren veel aanwijzingen dat Van der Dussen niet schuldig was. PrisonLAW drong aan op heropening van de zaak. Dat lukte. Uiteindelijk bleek uit DNA-onderzoek dat een Engelsman de dader was. Romano kreeg zijn vrijheid terug.
Lees meerJonge moeder Zuid-Amerika
Kwam door een loverboy in de gevangenis in Zuid-Amerika terecht. Het jonge kind werd overgeplaatst naar een lokaal kindertehuis. PrisonLAW zette in op het inkorten van de straf, zodat moeder en kind weer samen konden zijn.
Tiener Brazilië
Werd opgepakt met 1,5 drugs op de luchthaven in Brazilië en kreeg een straf van 6 jaar en 9 maanden. In het hoger beroep werd de straf verlaagd. PrisonLAW deed een beroep op de lokale wet en regelgeving om ervoor te zorgen dat de tiener in Nederland met zijn familie herenigd kon worden.
Willem Peru
Werd in 2012 op de luchthaven in Peru aangehouden voor drugsmokkel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 8 maanden. Ook moest hij een hoge boete betalen. Pas op 1 maart 2014 trad het bilaterale verdrag tussen Nederland en Peru in werking. Gesteund door PrisonLAW kon Willem na een langdurige kwijtschelding procedure een verzoek tot overbrenging indienen. Door het dreigende tekort aan strafrestant dreigde de overbrenging bijna mis te gaan. PrisonLAW wist dit voorkomen en zette zich in om de overbrenging van Willem te realiseren. In juli 2017 stapte Willem op het vliegtuig, terug naar zijn familie in Nederland.