Atleet Roelf B. keert terug naar Nederland

Gepubliceerd op donderdag 18 maart 2021

De 23-jarige atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. hoeven hun straf niet langer in de Hongaarse gevangenis uit te zitten. De rechter in Boedapest heeft hen weliswaar veroordeeld tot 4 jaar cel voor het verkopen van drugs, de straf mogen ze uitzitten in Nederland.

In de Volkskrant vertelt advocaat Rachel Imamkhan dat dit vonnis beter is dan ze had gehoopt. Zij had de sprinter, die eerder deel uitmaakte van de nationale EK-ploeg, op het ergste voorbereid. Er bestond een risico dat hij weer de Hongaarse gevangenis in moest, waar hij en zijn jeugdvriend al bijna een jaar hadden gezeten. ‘Maar hij is nu vrij om naar Stadskanaal te gaan, naar zijn ouders.’ In Nederland wordt gekeken hoe lang ze alsnog de gevangenis in moeten.

Spijt

In augustus 2019 hadden de twee mannen drugs verkocht op het Szigetfestival in Hongarije. Ook vond de politie honderden joints, zakjes wiet en duizenden xtc-pillen in hun auto, tent en kluisje. Roelf B. vertelde al snel dat hij spijt had van zijn keuze en wilde verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden, zo schreef hij in een verklaring.

Ongelukkig met huisarrest

Het Openbaar Ministerie zette stevig in op deze zaak en eiste acht en tien jaar cel tegen Roelf B. en Gert-Jan N. De rechters vonden een minimumstraf van vijf jaar genoeg, waarna het OM in beroep ging. De twee jeugdvrienden konden hun hoger beroep onder huisarrest (in Boedapest) met enkelband afwachten. Dat het OM in beroep ging, was door de ‘lage’ straf voor Imamkhan geen verrassing. Met de keuze voor huisarrest was ze in eerste instantie niet gelukkig. Want huisarrest telt maar voor een kwart mee voor de straftijd. ‘En als de straf in hoger beroep vijf jaar blijft, moet hij alsnog terug naar de gevangenis. Zo ver is het in ieder geval niet gekomen.