‘Vergeten door je eigen overheid’, een onbegrijpelijke ‘NEE’ voor Singh

Gepubliceerd op dinsdag 3 september 2019

Geen coulance voor Jaitsen Singh: hij mag niet terug naar Nederland. Zijn verzoek tot overbrenging is door de Nederlandse overheid afgewezen, met als argument dat hij op het moment van zijn arrestatie al vijf jaar niet meer in Nederland woonde.

Het is onbegrijpelijk dat Justitie niet de moeite neemt om grondig naar de zaak van de 74-jarige Singh te kijken, een man die inmiddels 35 jaar vastzit in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten heeft laten weten dat het belangrijk is dat een gedetineerde terugkeert naar het land waar hij de meeste binding heeft. In de zaak zijn er veel misstanden geweest in de rechtszaak en ook Nederland heeft de heer Singh aan zijn lot overgelaten.
 
PrisonLAW staat Singh al sinds 2011 bij en heeft alles geprobeerd om Singh naar Nederland te krijgen. Singh heeft persoonlijke brieven geschreven aan minister Blok en minister Grapperhaus, maar geen van beiden hebben moeite genomen om brief te beantwoorden laat staan zich in te zetten om Singh na 35 jaar detentie naar Nederland te halen.
 
Inmiddels heeft Singh een hoge leeftijd bereikt en kampt hij met gezondheidsklachten. Dit zou grond moeten zijn voor een uitzondering, zodat Singh naar Nederland kan komen om zijn laatste jaren hier veilig te kunnen doorbrengen. Het doel van de overbrenging is dat mensen kunnen resocialiseren in het land waarmee degene de meeste binding mee heeft. Voor Singh is dat Nederland. En hij heeft hier familie die hem wil opvangen. Sterker nog, de Amerikaanse officier van justitie heeft tijdens de strafzaak in 1984 de borgtocht van de heer Singh geweigerd vanwege het vluchtgevaar en binding met Nederland.
 
Andere juridische mogelijkheden voor een terugkeer naar Nederland zijn er niet voor Singh. Zijn zaak kan niet worden heropend omdat DNA-materiaal is vernietigd. Getuigen zijn in de afgelopen 35 jaar inmiddels overleden. Wat vast staat, is dat er veel misstanden in dit proces zijn. Maar Nederland laat deze man zitten.
 
Teken de petitie!
Sieta Singh, de zus van Singh maakt zich zorgen over de situatie van haar 74-jarige broer en is daarom een petitie gestart om hem terug te halen naar Nederland. Teken de petitie hier