Documentaire - The West Lusaka Man

Op 29 november 2006 om 20.30 uur in City 5 te Amsterdam wordt de documentaire The West Lusaka Man tijdens het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) getoond.

The West Luska Man is gebaseerd op een real life story. In augustus 2001 gaat Roel Goossen vanaf de boerderij van zijn schoonouders op weg naar de drankenwinkel Sakala’s Bottlestore in Lusaka-West. Hij hoopt een lift te krijgen van één van de stamgasten naar de stad om zijn verloofde op te halen. Er ontstaat een worsteling. Voordat Roel het beseft zit hij op het politiebureau op verdenking van moord.

Uiteindelijk wordt Roel Goosen veroordeeld voor de moord op een Zambiaanse vrouw. Het bewijs is echter flinterdun ontdekte zijn advocaat Bob Vink en tevens adviseur van PrisonLAW. Getuigen verklaren dat Roel Goossen iemand heeft doodgeschoten, terwijl andere getuige verklaren dat er ten tijde van het misdrijf geen elektriciteit was in het dorp. Hoe hebben de getuige Roel Goossen kunnen zien schieten? Ook bestaat er twijfel over het aantal geloste schoten. De VPRO-documentaire van Walter Stokman laat zien hoe de ouders van Roel Goosen met man en macht proberen hun zoon, die in Zambia gevangen zit, vrij te krijgen. Op 8 december 2004 wordt Roel Goosen ter dood veroordeeld. Zijn advocaat Bob Vink heeft een gratieverzoek ingediend voor de omzetting van de doodstraf naar levenslang. Inmiddels is dit verzoek ingewilligd.

Na afloop van de documentaire vindt een debat plaats over Nederlanders in buitenlandse gevangenschap. Aan dit debat nemen deel: Bob Vink (advocaat van Roel Goossen), Jules Maaten (Europarlementariër VVD), dominee Spoor (Stichting Epafras), Bert Swart (hoogleraar internationaal strafrecht aan de UvA) en een beleidsmedewerker van het ministerie van Justitie. Ook PrisonLAW zal aanwezig zijn bij de vertoning van de documentaire en het debat. De filmvertoning en het debat zullen plaatsvinden onder leiding van radiopresentator Djoeke Veeninga.