Nieuws uit Thailand

Machiel Kuijt

Op maandag 27 maart 2006 is Machiel Kuijt in cassatie tot levenslang veroordeeld. Machiel Kuijt kan een beroep doen op het bilateraal verdrag dat het mogelijk maakt om de straf in Nederland uit te zitten. Men kan pas een beroep doen op het verdrag indien de veroordeling onherroepelijk is en door het voldoen van de tuldrempel (een deel van de straf moet in Thailand worden voldaan). Machiel Kuijt heeft een levenslange straf. Hiervoor geldt dat een straf van acht jaren in Thailand moet worden voldaan. Machiel Kuijt verblijft op 8 april a.s. al negen jaar in Thaise detentie. Hiermee heeft hij aan beide voorwaarden voldaan om in aanmerking te kunnen komen voor het bilateraal verdrag. Een aantal obstakels kunnen een rol spelen bij de behandeling van het WOTS-verzoek. De behandeling van Nederlandse overbrengingsverzoeken geschiedt door een samengestelde Commissie uit Thailand. In deze Thaise Commissie hebben leden van de zittende en staande magistratuur en vertegenwoordigers van een groot aantal ambtelijke diensten zitting. De commissie kan ongemotiveerd het verzoek afwijzen. Bovendien blijft in het geval van Machiel Kuijt bij de omzetting van de Thaise straf naar Nederlands Recht geen restant straf over. Machiel Kuijt zal bij de overbrenging in Nederland gelijk op vrije voeten worden gesteld. Vanuit Thaise zijde is hierop kritiek geuit. Een andere optie zou zijn het indienen van een gratieverzoek aan Koning Bhumibol.

Yang en Tang

Op 9 maart 2006 hebben VVD-Europarlementariër Jules Maaten en Leni van der Meulen van de Stichting Relaties van Gedetineerden een gesprek gehad met de heer Pichit Boonsud (chargé d´affaires) van de Thaise ambassade in Den Haag over de ter dood veroordeling van de Rotterdammers Yang en Tang. Daarnaast hebben ze een petitie met bijna 2500 handtekeningen aangeboden waarin er wordt aangedrongen de zaak Yang en Tang te heroverwegen.

De Chinese Rotterdammers Edy Tang en Li Yang zitten sinds augustus 2000 op verdenking van drugssmokkel vast in Bangkok in de Bangkwang gevangenis. Zij werden veroordeeld tot de doodstraf, nadat bij de verhuurder van hun appartement in Bangkok drugs waren gevonden. Eerst werden de twee in oktober 2001 vrijgesproken, maar op 17 januari j.l. werden de Rotterdammers in hoger beroep ter dood veroordeeld. Het enige wat hen nog rest is een gratieverzoek. Dit is hun laatste kans om de doodstraf om te zetten naar levenslang. Overbrenging van een ter dood veroordeelde is uitgesloten omdat Nederland de doodstraf niet kent. Wil een ter dood veroordeelde voor overbrenging in aanmerking komen, dan zal hem eerst gratie moeten worden verleend. Een gratieverzoek kan alleen ingediend worden indien men helemaal is uitgeprocedeerd in Thailand.