Peru

Artikelindex

Algemeen

1.1 Geografische ligging
Peru ligt in het westen van Zuid-Amerika. Ten noorden van Peru liggen Ecuador en Colombia, ten oosten Brazilië en Bolivia en ten zuiden van Peru ligt Chili. De hoofdstad van Peru is Lima, deze stad ligt aan de westkust van Peru.

1.2 Klimaat
Peru heeft 28 van de 32 bestaande klimaattypes, dus een eenvoudige schets van het klimaat is onmogelijk te maken. In de zomer is het er warm en vochtig. De temperaturen variëren van 25 tot 30 graden. In het kustgebied zijn de warmste maanden december, januari en februari, het is dan 26 tot 30 graden. In de maanden juni, juli en augustus is het aan de kust wat minder aangenaam en schommelen de temperaturen tussen de 10 en 19 graden. In de Andes is het eigenlijk altijd kouder met temperaturen variërend van 9 tot 18 graden. Het droge seizoen loopt van mei tot en met september en kent warme dagen en koude nachten. Van oktober tot en met april is het de regentijd.

1.3 Tijdsverschil
In Peru is het gedurende onze wintertijd 6 uur en gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland.

1.4 Bevolking
In Peru wonen (volgens de volkstelling van 2010) ruim 29,5 miljoen mensen, waarvan bijna 8 miljoen mensen in de hoofdstad Lima wonen. De Peruaanse bevolking bestaat naar schatting voor 47% uit indianen, voor 32% uit mestiezen (mix tussen Europeaans en Indiaans) en 12% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische of Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in het Andes-gebergte en in het Amazonegebied, terwijl de blanken en mestiezen veelal aan de kust woonachtig zijn, en dan nog met name in grote steden als Lima, Arequipa en Trujillo.

1.5 Taal
De officiële taal van Peru is de Spaanse, wat door 84% van de bevolking wordt gesproken. Naast het Spaans heeft ook het Quechua - gesproken door de indianen uit het centrale bergland - sinds 1975 de status van officiële taal in Peru.

1.6 Religie
De heersende religie in Peru is het rooms-katholicisme. Meer dan 81% van de huidige Peruaanse bevolking is katholiek. Volgens de Peruaanse Grondwet van 1933 bestaat de vrijheid van godsdienst, maar de Rooms-Katholieke Kerk wordt wel door de Staat geprotegeerd.

1.7 Geschiedenis
Peru kent een zeer oude geschiedenis. Voor de komst van de Spaanseveroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratisch gekozen regeringen elkaar af.

Tussen 1836 en 1839 vormde Peru een confederatie met Bolivia. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestaseilanden). Spanje had namelijk een van deze eilanden bezet, maar daar was Peru het niet mee eens. Peru won deze oorlog, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili.

Peru heeft met Bolivia oorlog gevoerd tegen Chili tussen 1879 en 1883, de zogeheten Salpeteroorlog. Chili viel namelijk de kuststrook van Peru binnen en bezette de woestijn, waar veel kostbaar zout te vinden was. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan.

Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de Maoïstische terreurbeweging het ‘Lichtend Pad’ (Sendoro Luminoso) , welke zich als doel stelde de bestaande orde omver te werpen. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging heeft aan zeker dertigduizend mensen het leven gekost en voor een geschatte 29,5 miljard euro aan materiële schade aangericht. De manifestatie van het ‘Lichtend Pad’ vormde in de twintigste eeuw de grootste rem op de economische ontwikkeling en groei van Peru, totdat de leiding in 1992 gevangen werd gezet.

In 1992 werd de autoritaire Fujimori gekozen tot president. Fujimori trad af na zijn derde presidentiële termijn in november 2000 en vluchtte vervolgens naar Japan. Zijn persoonlijk adviseur en hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Vladimiro Montesinos, werd beschuldigd van schending van mensenrechten en tevens liep er een aanklacht tegen hem vanwege corruptie.

Alejandro Toledo, die corruptie en fraude in de verkiezingen bestreed, werd president van Peru. Fujimori zit op dit moment zelf een gevangenisstraf uit in Peru in verband met een veroordeling ter zake mensenrechtenschendingen en misstanden begaan tijdens zijn bewind.

1.8 Politieke structuur
Het politiek systeem van Peru is de democratie waarin verschillende partijen actief en vrij verkiesbaar zijn. De politiek structuur wordt onderscheiden door drie machten: de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht. De uitvoerende macht in Peru ligt bij de president en de Raad van Ministers. De huidige president van Peru is Ollanta Humala. De wetgevende macht ligt bij het Congres van de Republiek. Het congres maakt wetsvoorstellen en stemt voor de wetten en wordt gevormd door een kamer van 120 leden. De rechterlijke macht wordt gevormd door het hooggerechtshof dat bestaat uit de president en 12 rechters.

 

Referenties:

Wikipedia. Geraadpleegd via www.wikipedia.org

CIA- The world factbook. Geraadpleegd via www.cia.gov