Panama

Artikelindex

Algemeen

1.1 Geografische ligging
Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Voor beide kusten liggen een aantal eilanden, waaronder de San Blas-eilanden. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal. In het westen grenst Panama aan Costa Rica, de grens is 330 kilometer lang en in het oosten deelt het een 225 kilometer lange grens met Colombia. De kustlijn is bijna 2.500 kilometer lang.

1.2 Klimaat
Panama heeft een tropisch, zeer vochtig klimaat, met een droge periode tussen januari en mei. In de regenperiode regent het gemiddeld 20 dagen per maand en de hoeveelheden zijn groot.

Weergemiddelden voor Panama-Stad

Maand

jan

feb

mrt

apr

mei

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Jaar

gemiddelde temperatuur (°C)

22

22

23

23

24

24

23

24

24

23

23

23

23

neerslag (mm)

48

25

10

63

239

180

199

216

200

305

268

151

1.904

bron: Climatetemp: [1]

1.3 Tijdsverschil
In Panama is het zes uur vroeger dan in Nederland. In de Nederlandse zomertijd is het in Panama zeven uur vroeger dan in Nederland.

1.4 Bevolking
Panama heeft naar schatting 3,4 miljoen inwoners die onder te verdelen zijn in drie groepen. Ongeveer 70% van de bevolking is een mix van Spaanse en indiaanse bevolkingsgroepen, de mestiezen. De overige bevolking bestaat uit Afrikaanse, blanke en Indiaanse minderheden.

1.5 Taal
De voertaal in Panama is Spaans. Er wordt echter door een groot deel van de bevolking ook Engels gesproken.

1.6 Godsdienst
Een meerderheid van de Panamese bevolking is rooms-katholiek (85%). Er is echter vrijheid van godsdienst waardoor er ook moslim, hindoe en joden gemeenschappen te vinden zijn in Panama.

1.7 Munteenheid
De nationale munt van Panama is de Balboa. Één Balboa staat gelijk aan één Dollar. Tevens kan er in Panama met Amerikaanse dollars betaald worden.

1.8 Geschiedenis
In het gebied van hedendaags Panama waren verscheidene precolumbiaanse beschavingen, waaronder de Coclé-cultuur. Panama was van 1502 tot 1821 een provincie van Spanje, waarna het na een korte onafhankelijkheid opging in Groot-Colombia (La Gran Colombia). Toen de Colombiaanse regering zich verzette tegen de Amerikaanse wens om een doorvaart mogelijk te maken tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan in de landlengte van Centraal-Amerika is de Verenigde Staten een Panamese onafhankelijkheidsbeweging gaan steunen. De Amerikaanse vloot maakte het de Colombiaanse troepen onmogelijk om naar Panama-Stad te komen, omdat de weg door de oerwouden vrijwel ontoegankelijk was. De Panamese onafhankelijkheidsbeweging heeft vervolgens de macht gegrepen. Manuel Amador Guerrero werd de eerste president van Panama, hij regeerde van 20 februari 1904 tot 1 oktober 1908. In 1908 is de bouw van het Panamakanaal - met Amerikaans kapitaal - van start gegaan. Het kanaal en de 16 kilometer brede zone eromheen werd in een verdrag "voor eeuwig" tot Amerikaans eigendom verklaard. Panama ontving in ruil daarvoor eenmalig 10 miljoen dollar en een jaarlijkse vergoeding van 250.000 dollar. Panama werd door de Verenigde Staten gebruikt als een vazalstaat. In 1952 won de pro-Amerikaanse kolonel José Remón de verkiezingen. Onder zijn regeertermijnen nam de corruptie af en nam hij stappen om de economische basis van het land te verbeteren. Op 2 januari 1955 werd hij vermoord. In 1968 greep generaal Omar Torrijos de macht, die hij behield tot hij in 1981 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Torrijos was de architect van de Torrijos-Carter Verdragen waarin de overdracht van het Amerikaanse beheer van de kanaalzone werd geregeld. Na hem werd Manuel Noriega de sterke man, zonder daadwerkelijk president te worden. Noriega gedroeg zich als een dictator en werd van betrokkenheid bij de narcoticahandel beschuldigd. De binnenlandse spanningen liepen sterk op en de economische bedrijvigheid zakte in. In december 1989 verklaarde Noriega de Verenigde Staten de oorlog. Dit werd niet erg serieus genomen, maar vier dagen later werd een Amerikaanse militair doodgeschoten door de troepen van Noriega. De VS besloot Noriega uit het zadel te stoten tijdens Operation Just Cause waarna de democratie terugkeerde. Op 31 december 1999 kreeg Panama volledige soevereiniteit over het Panamakanaal. De huidige president van Panama is sinds 2009 Ricardo Martinelli.

Referenties: