Japan

Artikelindex

Geschiedenis

Traditionele Japanse legendes stellen dat Japan in de 7de eeuw v. Chr. is opgericht door de voorouderlijke keizer Jimmu. Gedurende de eeuwen hierna heeft de Chinese cultuur een grote invloed op de Japanse samenleving gehad (o.a. introductie Chinese schrijfsysteem en Boeddhisme). In 646 werd Japan omgevormd tot een centralistische staat naar Chinees model (Taika reformatie). De gehele staat werd eigendom van de keizer, en de adel – die tot dan toe Japan had bestuurd – kreeg nu hoge posten in een nieuw, uitgebreid ambtenarenapparaat. Van 1192 tot 1867 regeerde de Shoguns (van oorsprong een hoge militaire titel) Japan feitelijk. In 1600 werd Ieyasu Tokugawa de nieuwe Shogun. Hij richtte een gecentraliseerde politiestaat op. In 1615 verbood de regering het christendom en in 1639 werden alle contacten met het buitenland verboden. De Nederlanders mochten als enige Europeanen contact onderhouden via het eilandje Desjima in de haven van Nagasaki. Die periode van afzondering heeft geduurd tot 1867.

In 1853 dwong de Amerikaanse commodore Perry de Shogun de havens open te stellen voor westerlingen. Als reactie hierop nam de keizer (Mutsuhito) zelf de regering op zich. Tijdens zijn regeringsperiode van 1867 tot 1912 - die bekend staat als de Meiji periode – werd het land in snel tempo gemoderniseerd.

Japan groeide uit tot een wereldmacht en zijn nieuwe ambities leidden tot oorlogen met China en Rusland. In de Eerste Wereldoorlog verklaarde Japan Duitsland direct de oorlog, en nam de Duitse bezittingen in China en de Stille Oceaan in bezit.

Op 7 december 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor aan, wat leidde tot de deelname van de VS aan de Tweede Wereldoorlog. Veel Nederlandse burgers zaten in die tijd in Jappenkampen, welke veel levens hebben geëist. Sommige vrouwen werden tot prostitutie gedwongen door Japanse soldaten, de zogenaamde ‘troostmeisjes’. Vanaf 1944 heroverden de Amerikanen beetje bij beetje de door Japan veroverde gebieden. De oorlog eindigde in 1945 door de aanval van de Sovjet-Unie en nadat er Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki waren gegooid. Op 14 augustus 1945 besloot de Japanse leiding zich onvoorwaardelijk over te geven.

Naoorlogs Japan, nu beperkt tot haar huidige grootte, bleef onder de controle van Amerika tot het in werking treden van het Vredesverdrag van San Francisco in 1952. Gedurende die periode bloeide de welvaart op de eilanden weer op dankzij een uitzonderlijk economisch herstel. Tijdens de bezetting kwam er ook een nieuwe grondwet, waarbij voor de keizer nog slechts een ceremoniële taak overbleef.

Op aandringen van de VS werd een politiemacht van 100.000 man opgericht, feitelijk gewoon een leger dat van de grondwet niet zo mocht heten. Later is de grondwet veranderd, en sprak men van een "zelfverdedigingsmacht”.